Vrtovi lunjskih maslina

Punom dušom udahnite ove nestvarne prizore zagrljaja kamena i masline, koje će vam podariti Lun. Ne zaboravite da su upravo ovim makadamskim stazama nekoć davno šetali Rimljani i obrađivali svoja polja. Ova područja najbolje pokazuju kako se vodila borba za život. Masline koje su preživjele u prirodnim surovim uvjetima – uvijajući sebe i svoje korijene oko kamena i podižući ga nailazile su na malo potrebne vlage u sušnim razdobljima – davale su zdrave plodove proteklim i današnjim generacijama.

Projekt Vrtovi Lunjskih maslina ostvaruje se 2010. godine suradnjom grada Novalje i Turističke zajednice grada Novalje. Početak realizacije projekta je 2012., a završetak projekta je označen polovicom 2013. godine. Cilj projekta je zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija jedinstvenog krajobraza. Napravljena je potrebna dokumentacijska podloga za poboljšanje infrastrukture unutar područja maslinika radi uređenja lakšeg pristupa i uspješnije promocije ovog zaštićenog prostora.

Veći dio sredstava osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA IIIc – regionalna konkurentnost, kao dijela europske baštine, a manji dio lokalna samouprava te Turistička zajednica grada Novalje, čime je osigurana realizacija projekta na radost svih posjetitelja. Time se želi zaštititi prirodna i kulturna blaga u interesu očuvanja naslijeđa budućim generacijama, a novonastalim putovima omogućiti posjetitelju da u miru i tišini izbliza doživi ovu drevnu ljepotu.

Ponuda tvori jedinstvenu cjelinu sastavljenu od više elemenata :

razgledavanje zaštićenog područja elektrovozilima

šetnja makadamskim putovima koji se protežu na 7000 m

recepcija koja ujedno služi i kao infopunkt gdje se može dobiti više informacija o samom lokalitetu

kamene kučice/štandovi na kojima mali i srednji poduzetnici mogu prodavati domaće proizvode s ovog prostora

kamene klupice i koševi

Zakoračite u poseban otočni kutak, našu oazu mira, spoj kamena, mora i čovjeka!