Istražite vrtove Lunjskih maslina

Znati naslijediti jedno je od najvećih i najtežih umijeća današnjice. Baštinik nije onaj kojemu je naslijeđe dano slučajno, već onaj koji je baštinu odlučio očuvati.

Glavne pozicije unutar vrtova Lunjskih maslina su:

Maslina stara 2000 godina

Maslina stara 1600 godina

Dolnja lokva

Pojilište koje je početkom 17. stoljeća sagrađeno u dvije razine (etaže), a koje je u prošlosti bilo u sušnim razdobljima jedini izvor vode za ljude i životinje.

Po izgradnji prvih cisterni za vodu krajem 19. stoljeća pojilište je služilo za napajanje životinja i za pranje robe.

Uz pojilište imamo i impozantni grm konopljike, koji se još naziva i “Fratarski papar”. Naziv je dobio po fratrima koji su biljku sadili u okolicama samostana i koristili su je kao začin. Na području lunjskog maslinika ova je biljka samonikla i možemo je sresti u svakom kutku ovog područja.

Amfiteatar

Pozornica i tribine koje su ugostile mnoge kazališne i koncertne događaje pod zvjezdanim, ljetnim nebom u spokojnom, prirodnom ambijentu okružen višestoljetnim stablima maslina.

Suhozidi

Suhozidi su nastajali kao posljedica krčenja radi dobivanja obradive površine. Rezultat krčenja je bila jako velika količina kamena koja se zbrinjavala na način da se ogradi krčevina i tako je dobiveno najmarkantnije ljudskom rukom izgrađeno svojstvo ovog krajolika: sveprisutno osobito visoko (oko 1,80m) i široko (na pojedinim mjestima i preko 2m) kvalitetno građeno suhozidno omeđenje posjeda i putova. Na vrhu suhozida se postavljao kameni vijenac tzv. ozuba, koja je onemogućavala ovci preskakanje suhozida i uništavanje ljetine.

Lunjska čipka

“Zovu me “lunjska čipka” jer je u moje deblo utkano bezbroj rupica te izgleda kao da ga je šila kakva starica i ostavila tamo za vječnost. To je rijetkost koja nema znanstvenog objašnjenja. Priroda kao da je znala gdje će utisnuti čipku na otoku na kojemu ona nastaje ljubavlju čipkarica. I ovaj put priroda je odigrala svoju čudesnu igru.”

Vidikovac

U južnom dijelu maslinika, na uzvišenoj poziciji i na kraju jednog slijepog makadamskog puta pruža se fantastičan pogled na ostatak maslinika s desne strane i more, otoke Cres, Lošinj, Dolfin te Mali i Veliki Laganj s lijeve strane pogleda u daljinu. Idealno mjesto za fotografiju za uspomenu.

Lunjski “Bonsai”

Maslina se na ovom području razmnožava isključivo iz sjemena. Polako iz grma prerasta u stablo. Dok je još grm, ovce brste njeno lišće stvarajući pritom nehotice različite oblike koji izgledaju kao da ih je oblikovala “ruka umjetnika”. U lunjskom masliniku mnoštvo je takvih primjera.

Posjetite nas u Vrtovima lunjskih maslina, pronađite i doživite sve istaknute lokacije!