Najstarije masline na svijetu

Prošli su kraj ovih maslina Rimljani, Liburni, pa stigli Hrvati, koji su se miješali sa starosjediocima. Svjedočile su masline ratovima, vojskama…. A maslina odolijeva. I ratovima i vremenu. Jedino je požar opasnost.

Starost masline se određuje preko njezine debljine, odnosno opsega stabla. Ako drvo ispred nas ima 1 metar promjera, polumjer je 500 milimetara. Jedan milimetar znači jednu godinu.

Na pitanje koja je najstarija od 80000 stabala lunjskih maslina, teško je sa sigurnošću dati odgovor, ali na tome radimo u suradnji s institucijama za agronomska istraživanja. Ispitivanje starosti svakog stabla zahtjevan je i dugotrajan proces koji može trajati i preko godinu dana.

Na temelju istraživanja provedenih na dosad ispitanim stablima, najstarije masline u Vrtovima lunjskih maslina starije su od 2000 i 1600 godina, što ih svrstava među pet najstarijih maslina na svijetu, zajedno sa stablima masline iz Crne Gore, Grčke i Izraela.

Maslina stara 2000 godina

Dugo se vjerovalo za najdeblje otkriveno stablo masline kako je zapravo spojena od dvije ili tri masline koje su s vremenom srasle jedna uz drugu. Nakon provedene DNK analize, zaključak je da je to zapravo jedno stablo.

Maslina stara 1600 godina

Berba i proizvodnja maslinovog ulja na ovom području počela je najvjerojatnije doseljavanjem prvih stanovnika u 16. stoljeću i to na primitivan način. Berba se vršila ručno, a ulje se dobivalo mljevenjem i cijeđenjem divljih maslina. U novije doba masline se i dalje beru ručno, a proizvodnja se modernizirala. U najboljim godinama stablo ovakve veličine može dati i do 300 kg plodova.

Posjetite nas u Vrtovima lunjskih maslina i pokušajte pronaći naše najstarije masline!

Maslina je prva među drvećem!